ClickCease

לחמניות אצבע רכות ומתוקות – מושלמות לכריכים לבית הספר

For the English recipe please scroll down

השנה קיבלתי אתגר –
הגדולה שלי עלתה לכיתה א' ואני החלטתי להכין לה לחם/לחמניה שהיא תאהב לאכול.
זה לא משימה כל כך פשוטה,
כי בדרך רצחתי בערך חמישה מתכונים
עד שפיתחתי את המתכון הזה – מתכון מושלם באמת.
לחמניות רכות, נימחות, עוברות הקפאה מעולה והכי חשוב – עוברות את מבחן המיקה!
מבחן קשוח לכל הדעות 🙂

המתכון מתאים גם לחלות במידה ואתם מחפשים מתכון טבעוני!

מצרכים:

500 גרם קמח לבן רגיל/קמח לחם (המרה לקמח מלא כמו חיטה מלאה או כוסמין מלא – תדרוש הוספה של נוזלים)
10 גרם מלח
60 גרם סוכר
250 גרם מים (הערה – הורדתי מעט את כמות המים המקורית שהייתה 280 גרם כדי להקל את העבודה עם הבצק)
10 גרם שמרים יבשים (הערה – העליתי מעט את כמות השמרים כדי לקבל תוצאה רכה ואוורירית יותר)
30 גרם שמן זית
הכנה:
לשים את כל המרכיבים ביחד עד קבלת בצק מעט דביק (כרבע שעה לישה עם וו לישה)
מעבירים לקערה משומנת קלות ומתפיחים כשעה
מחלקים לכדורים של 80 גרם ומכדררים (או עושים לחמניות מאורכות) – כמובן שהמשקל הוא בגדר המלצה בלבד. ניתן לעשות כדורים של 100 גרם באותה המידה ואף יותר.
מתפיחים עוד כחצי שעה עד שעה מכוסה בניילון/מגבת לחה – עד שהבצק תפוח ויפה.
מורחים בביצה/חלבון (לא חובה, תורם לברק).
אופים על 170 מעלות טורבו עד הזהבה עמוקה.
אני מצננת את הלחמניות וחוצה אותם באמצע ולאחר מכן מקפיאה, כך יש לי מדי בוקר לחמניה שנכנסת להפשרה קצרצרה במיקרו ואפשר להכין סנדוויץ מהיר.
בתאבון

אם אתם אוהבים לחמים ואפייה,

אני מזמינה אתכם לקרא ולהצרף לקורס לחמי ומאפי המחמצת הדיגיטלי שלי

Sweet Buns

I just love this dough! It's simple, it's vegan and contains no dairy products,

they are soft and Fluffy, and so easy to make!

I prepare them every week because my son loves to take them to school for breakfast,

and I love the thought he is eating clean and unprocessed food!

And if you are looking for a vegan recipe for Challa, this dough is perfect (for my non-vegan Challa recipe – click here)

Quantities for the dough:

500 g all-purpose white flour (I tried the King Arthur AP and it worked great!)

250 g water

10 g dry yeast

10 g salt

60 g sugar

30 g olive oil ( I love olive oil because it's not purified and natural, but you can use any type of vegetable oil you have at your home)

yields – 9 long buns, about 80 g each

Preparation:

Mix the water with the yeast (to dissolve them), sugar, and salt in the mixer bowl.

After mixed pour in the oil, and on top – the AP flour.

Mix with a dough hook for about 5 minutes, until the dough is smooth.

Round him and transfer to a clean bowl (you can also leave it in the mixer bowl if you like me and hate to wash dishes) and cover with a plastic wrap,
keep the dough at room temperature

keep the dough at room temp until it doubles the volume. It can take an hour or two, depending on the room temp and humidity.

After the dough has risen, start the shaping phase (you can see this also in my IG account):

 Divide the dough into 9 pieces, 80 g each

Roll them to a round shape (ball) which should be smooth, and cover with a plastic wrap,

Let rest for 15 minutes (for the gluten rest).

after the doughs rested, roll each dough ball and roll it into itself,

creating nice long bun rolls.

Put on a tray with parchment paper, cover with a plastic wrap, and proof for another 1-1.5 hours, until they are double in volume and filled with air (but don't overproof! they will get deflated)

Heat your oven to 340 F with a fan working,

while heating the oven, apply two lairs of egg wash on the buns (or water with date honey or a touch of flour for the vegan version)

Bake for about 25 minutes, until golden brown.

Cool on a cooling reck,

and don't forget to tag me in your IG story and tell me about your sweet buns in my English FB group

Nelly

 

מחשבה 1 על “לחמניות אצבע רכות ומתוקות – מושלמות לכריכים לבית הספר”

כתיבת תגובה

× לשאלות בנוגע לקורסים או סדנאות