לחם כוסמין מלא בתבנית קסטן

איזה כיף לחלוק איתכם את ההדרכה הזו והמתכון ללחם הבאמת – מושלם הזה!

מבחינתי מדובר בלחם האהוב עלי –

יש לו את המרקם המושלם, את הצורה המושלמת לכריך, הגודל המושלם – והוא טעים!

פשוט וטעים, וסוגר לי את הפינה של לחם מקמח מלא, משביע ומספק.

החדשות המעולות – זה שהוא גם כל כך קל להכנה, שאין לי ספק שהוא יהפוך לחם הבית שלכם

אפשר להכין את הלחם הזה עם מחמצת נוזלית,

ואם עדיין אין לכם מחמצת כזו  – בסרטון ההדרכה שתמצאו למטה אני גם מסבירה את האופציה של עבודה עם שמרים – ואיך מכינים בצק מקדים מבוסס שמרים ("פוליש") כדי להתפיח את הלחם הזה.

אגב הלחם הזה מזמן הפך להיות גם הפייבוריט של המשפחה שלי – לאו דווקא כי זה כוסמין שיצא לו שם של קמח "בריא" (לאו דווקא בצדק),

אלא כי הוא באמת ממש טעים.

 

אפשר להתחיל את הלחם הזה בבוקר,

ובערב לקבל לחם למופת!

הוא לא דורש קיפולים, והרבה התעסקות כפי שתראו,

סה"כ לישה קצרה, טיפונת יחס, ואז העברה לתבנית ה"קסטן" להמשך התפיחה.

במתכון ובהדרכה אני עובדת עם תבנית "קסטן" (לא ,זה לא סוג של לחם, זה סוג של תבנית שאפשר לאפות בה מגוון לחמים – היחוד שלה הוא שהיא מגיעה עם מכסה והיא מאפשרת לקבל לחם ריבועי או מלבני בצורתו) – שמיוצרת בארץ ע"י ניסים יעיש.

הן מצופות סיליקון, מה שלגמרי מייתר את הצורך לשמן או לקמח אותן,

יש לי את התבניות הללו כבר מעל 3 שנים, והן סופר קלות לתחזוקה! (אני תמיד מעדיפה מוצרים שמיוצרים "כחול לבן" ולתמוך בעסקים קטנים מקומיים).

התבנית שהשתמשתי בה היא בגודל 10*10*20 – גודל שמבחינתי מעולה ללחם טרי שמכינים בבית, למשפחה.

כמובן – שניתן גם לאפות בכל תבנית אינגליש קייק – ואני אכן ממליצה ללחם זה לעבוד עם תבנית, כיוון שמדובר בבצק יחסית נוזלי,

והכוסמין שהוא "נוזלי" ואלסטיה בטבעו – יהיה מאד מאתגר לעיצוב ואפייה בצורת FREE SHAPE (ללא תבנית), אז פחות מומלץ.

במקרה של אפייה בתוך תבנית אינגליש קייק פתוחה – אני אמליץ לכם להוסיף אדים לתהליך האפייה כדי שיווצר "קראסט" וכמובן לרפד היטב את התבנית כדי שתוכלו לשלוף את הלחם בקלות.

 

במתכון עבדתי עם קמח הכוסמין של "קמח הארץ", אבל הוא יעבוד כמובן בצורה דומה עם רוב קמחי הכוסמין.

 

כמויות:

100 גרם מחמצת נוזלית בשיאה, או 100 גרם פוליש שמורכב מ 50 גרם קמח, 50 גרם מים וגרם שמרים.

במידה ומשתמשים בפוליש יש להכין מספר שעות לפני ולאפשר תסיסה מיטבית כפי שמודגם בסרטון

500 גרם קמח כוסמין מלא

360 גרם מים

10 גרם מלח

 

הכנה:

כשהמחמצת בשיאה – נשקול את כל רכיבי הבצק לתוך קערה,

נערבב עד הטמעת המים בבצק ונכסה בניילון נצמד/מגבת רטובה.

נשהה כחצי שעה בטמפרטורת החדר.

אחרי חצי שעה, עם ידיים רטובות, נעשה קיפול (כפי שמודגם בסרטון),

נעצב ונכניס לתבנית הקסטן. נסגור את המכסה כמעט עד הסוף, ונתפיח את הלחם עד שהוא מגיע כמעט עד המכסה.

כמה זמן יקח ללחם לתפוח?

זו שאלה מעולה – והתשובה היא – תלוי.

תלוי בחוזק המחמצת, תלוי במזג האוויר וטמפרטורת החדר.

זה בכיף יכול לקחת 4-5 שעות בחורף ואף יותר, ומן הסתם פחות בקיץ.

כדאי להיות בסביבה ולבדוק איך הלחם מתקדם אחרי שמניחים אותו בתוך התבנית, כי לא פעם הוא גם "ברח" לי מתוך התבנית כשלא שמתי לב.

האם אפשר להכניס את הבצק למקרר בתהליך העבודה?

זו בהחלט אפשרות, אבל מן הסתם זה כמעט עוצר את תהליך תפיחת הבצק ומאריך את משך העבודה עליו, כך שצריך לקחת את זה בחשבון.

אני פחות אוהבת את האופציה הזו, אבל היא בהחלט לגיטימית.

 

אפייה:

את התנור נדליק לחום של 250 מעלות, חום עליון תחתון (אין צורך במאוורר), כשעה לפני שהלחם מסיים תפיחה בתוך התבנית.

אפייה – עם מכסה סגור,

למשך כחצי שעה,

לאחר מכן אני מורידה מעט טמפרטורה (ל 240-230) ומורידה את המכסה כדי לתת שיזוף נוסף ללחם מלמעלה, ונותנת לו עוד כ 10 דקות אפייה.

בסיום האפייה יש לחלץ מיד מהתבנית,

ולהעביר לרשת צינון (לכל הפחות לשעה-שעתיים עד שהלחם מתקרר לחלוטין).

*שימו לב – מי שאופה בתבנית אינגליש קייק (ללא מכסה) – יש להוסיף מים רותחים בתחילת האפייה לתוך מגש נוסף שמחממים בתחתית התנור, וכן כדאי לחרוץ את הלחם במידה ולא תפח למקסימום בתוך התבנית.

 

אחסון ושמירה:

אני אוהבת לפרוס את הלחם הזה, ולשמור בשקית זיפלוק.

הוא נשמר מעולה בשקית סגורה במשך כמה ימים, ולפני האכילה אני מחממת אותו על הפלנצ'ה או בתוך טוסטר.

כמובן אפשר גם להקפיא – מומלץ פרוס לפני, ואפשר גם לשים נייירות אפייה/הפרדה קטנים בין הפרוסות כדי שיהיה קל לשלוף, אחת אחת. כמו שניצלים 😉

 

תוספות תוספות!!

ניחשתי נכון? אתם רוצים לדעת האם אפשר להוסיף תוספות 🙂 בוודאי שאפשר! שחקו עם זה בכיף! סדר גודל של 50 גרם זרעים/אגוזים/שבבי בצל או כל תוספת שאתם אוהבים – ניתן להוסיף בכיף, פשוט תוסיפו בשלב של עיצוב הלחם והנחה בתוך התבנית

 

ספרו לי – מה דעתכם על הלחם הזה? האם ההדרכה הזו הועילה לכם? והאם תרצו לקבל עוד תוכן דומה בעתיד?

 

אני זמינה לכם לכל שאלה ביוטיוב, בקבוצה שלי בפייסבוק ובאינסטגרם שלי  – אשמח מאד לתיוגים בסטורי ולראות את הלחמים שלכם!

 

ואם בא לכם להעמיק את התחביב ואת כל הכיף העצום הזה – של הכנת לחמים,

אני מזמינה אתכם לקורס לחמי ומאפי המחמצת שלי!

קורס שיכניס לחיים שלכם סיפוק, אושר, ריפוי בעיסוק והמון המון כיף!

קורס לחמי ומאפי מחמצת

 

 

 

 

 

 

× לשאלות בנוגע לקורסים או סדנאות